Min svigermor Tove fylder 85 år i dag.

Tove & Bent & Erling.

Altid kaldet Bedste og nu Olde.

Tove blev født 16. maj 1936 i Møllerled, Nørre Sandager Sogn øst for Bogense. Blev døbt i Sandager kirke d. 14. juni 1936. Hun boede en stor del af barndommen med sin far, Gunnar K. Rasmussen og sine brødre Erling og Bent hos bedsteforældrene Oline og Rasmus Rasmussen i Nørre Esterbølle, hvor hun også gik i skole.

Erling & Tove & Bent.

Tove gik i en lille landsby skole i 7 år, man gik i skole halve dage, de små om eftermiddagen og de ældste om formiddagen. Læreren i den lille skole hed Aage Damgaard Petersen. Den 26. marts 1950 blev hun konfirmeret i nabosognet, i Guldbjerg Kirke.

Efter endt skolegang og konfirmation kom hun ud at tjene, hun tjente i forskellige hjem i omegnen de næste ca. 5 år. Hos lærerinde Hansen i Grindløse, hvor manden var fiskehandler. Hun passede deres to børn, mens fru Hansen passede sit arbejde. Tove havde fri lørdag aften og søndag, hvor hun kunne tage hjem, hun kunne se hjem fra vinduet i sit værelse. Hun var med familien på ferie til Møn i en lånt bil, det var en stor oplevelse. Hun tjente desuden hos to forskellige gårdmænd i Smidstrup (Otto Pedersen og Henrik Hansen), og senere hos manufakturhandler Holger Pedersen i Bogense.

Da hun var 19 år havde hun sommerjob som stuepige på Kongebrogården i Middelfart, hun drømte om en elevplads på Sindsygehospitalet, så hun arbejdede også som stuepige der i en periode, hvor hun skulle rengøre 10 sygeplejeboliger. Elevpladsen kom aldrig.

I 1956 startede hun i lære som plejer på De Kellerske Institutioner i Brejning. Derefter plejeelev på Koldingfjordskolen (F1 fjordglimt, F2 Granly) fra 1957-59.

Bryllup 1959

Hun blev i 1959 gift med Kaj, der var slagtersvend fra Kolding og fik sit første barn Ulrik, og holdt derfor pause i sin uddannelse. Den blev dog genoptaget i 1960 og gjort færdig i 1962. Hvor hun også fik sit andet barn Michael. Hun arbejdede stadig indtil 1964, hvorefter hun blev hjemmegående de næste 6 år.

Michaels barnedåb 1962.

Fra 1970 – 1980 arbejdede hun atter på Koldingfjordskolen som assistent, og senere også som stedfortræder.

Jeg kom ind i familien i 1979, da jeg blev kæreste med hendes yngste søn Michael.

I 1980 blev hun ansat på Nordhøj, som er et dagcenter for udviklingshæmmede, hun arbejdede der resten af sit arbejdsliv først som assistent og senere også som stedfortræder. Efter at have fejret 25 års jubilæum i 1995, stoppede hun sit arbejdsliv i 1996 og gik på efterløn som 60 årig.

Toves motto er:” Man skal behandle andre, som man gerne vil behandles selv”, det skinnede også i gennem i hendes arbejde med udviklingshæmmede borgere og det blev bemærket flere gange i talerne til hendes jubilæum.

“Man skal behandle andre, som man gerne vil behandles selv.”

Tove og Kaj har altid nydt at være sammen med deres børnebørn, og på dette tidspunkt havde de 4 drenge i alderen 3 – 12. Sebastian, Casper, Nikolaj og Rasmus er altid kommet meget i Bedste og farfars hjem både ved de næsten ugentlige familiemiddage, hvor vi alle mødtes om eftermiddagen og blev til aftensmaden, eller i ferier og weekender hvor de blev passet, ofte alle 4 på en gang. Desuden utallige hyggelige påske- og julehøjtider gennem årene.

Flere gange har vi været på weekender og ferier til Danland i Fåborg, Fanø eller Blokhus, og i flere år blev vi inviteret til Sommerland Fyn, hvor hele familien kunne boltre sig en hel dag. Senere da drengene blev større var vi i Djurs Sommerland.

Vi har alle nydt godt af at have Bedste og farfar i byen. Der var altid en hjælpende hånd med haven, en middag, en tur/ferie eller pasning af børnene.

Bedste og farfar nåede at holde både sølvbryllup i 1984 og Guldbryllup i 2009.

I sommeren 1913 mistede vi farfar, og Tove endte med at sælge huset på Svanekevej i 1915 og flytte i en mindre andelsbolig. Der er hun stadig meget glad for at bo. Der er hyggeligt, og hun samler os stadig.

Min svigermor er en sej gammel dame, der følger med tiden. Hun bruger både iPhone og iPad, hun streamer TV, går i banken og bruger MobilePay, hvis vi har lagt penge ud for noget. Hun følger familiens billeder i delte album og på SnapChat. Hun kører i sin ældre Opel Astra, der altid er velholdt og nyvasket. Og hun kører godt og friskt, ikke noget søndagsbillist der.

Hun læser sin daglige avis og følger med i både politik, Corona-pandemi og reality-TV.

Hun kan godt lide at blive inviteret ud og opleve nye spændende ting, det være sig en god middag i godt selskab på Hotel Alsik i Sønderborg eller tapas og foredrag på Gram Slot. I de senere år er hun begyndt at sætte pris på sushi, som Nikolaj og hans kæreste Rikke introducerede hende til for nogle år siden. Så det står menuen også på i dag, hvor hun fylder år og samlers os igen.

Nu er familien blevet forøget med to oldebørn, Olde vil gerne følge Amalie og Pelle på tæt hold, og hun ser dem, nu hvor Corona er under kontrol og hun selv er vaccineret, ca. hver eller hver anden uge.

Du er og har altid været en samlende kraft i familien.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.