Igen i år (sommerferien 2015) gik vi i forfædrenes fodspor, da vi besøgte Roskilde. Ikke fordi vi har mange optegnelser, der knytter vores slægter til netop Roskilde, men man ved kong Harald Blåtand (f. omkring 985) havde sin kongsgård i Roskilde i løbet af 900-tallet og i år 1020 blev Roskilde også Sjællands kirkelige hovedsæde på foranledning af Knud den Store.
Vi besøgte Vikingeskibs museet i Roskilde og fik en rundvisning med en guide, det var en dygtig historiestuderende fra Københavns Universitet. Vi fik aflivet et par myter, .f.eks. at der ikke er nogen vikingefund, der støtter at vikingens hjelm havde horn. Desuden lærte vi meget om vikingeskibene i Roskilde og grunden til der lå og stadig ligger skibe i Roskilde fjord.
Vi så de fem skibe i vikingeskibshallen Skuldelev 1 – 5, fik mange oplysninger om datering, konservering samt viden om hvordan man boede på skibene på længere togter. Desuden har Vikingsskibemuseet rekonstrueret 4 af skibene og vi så et par stykker i museumshavnen.
Der var også lejlighed til at se rekonstruktioner af klædedragter, og redskaber fra tidsperioden.
På pladsen arbejdede man med at bygge et vikingskib på sammen måde, som man gjorde i vikingetiden. Det var meget spændende at se, hvordan man gjorde, og hvilke værktøjer man brugte. Vi fik en snak med en bådebygger fra museet. Alt i alt en rigtig dejlig sommerdag i Roskilde
Roskilde Domkirke
Inden vi besøgte Vikingeskibsmuseet var vi en tur i Roskilde Domkirke, og se alle de kongelige krybter, sarkofager og kister. Man ved med sikkerhed at 40 konger og dronninger ligger begravet i kirken, desuden I følge historien ligger også Harald Blåtand og Svend Tveskæg også begravet i kirken, det er dog usikkert om det ret faktisk forholder sig sådan. Kirken er først bygget i 1200 tallet, så de skulle i givet fald være flyttet fra deres første hvilested.
I
Andres kommentarer til mig